Seuraa blogilstalla

maanantai 15. lokakuuta 2012

Tanskalaista laatu proosaa
                          
Kehuin jo edellisessä jutussani tanskalaista kirjaa, pääsen nyt jatkamaan samalla linjalla. Viimeisenä kirjasto päivän lainoista luin siis tanskalaisen Henrik Andersenin Turvavyöhyke kirjan. Kirja on hienosti rakenneltu, spiraalimainen kuvaus saksalaisen Ingridin ja tanskalaisen Poulin sekä heidän toisen poikansa Martin elämästä.
 Ingridin tarina alkaa jo toisen maalinsodan ajoilta, mutta vauhtia tarina saa kun tanskalainen Poul saapuu 60-luvulla Saksaan Leipzigin messuille edustamaan työnantajaansa. Ensi silmäyksellä roihahtanut rakkaus Ingridiin laittaa molempien tulevaisuudensuunnitelmat uusiksi, mutta DDR:ssä kaikki urkkivat kaikkia, eikä loikkaaminen länteen ollut yksinkertaista. Tanskaan muuttaminen vaati vakoojaksi ryhtymistä ja alituista pelkoa oman itsen sekä läheisten puolesta. Heidän poikansa Martinin elämää määrittää hänen lapsuudentraumansa, pikkuveljen kuolema. Siitä huolimatta hän onnistuu palloilijanlahjojensa ansiosta nousemaan vähitellen yhä suurempiin ympyröihin kohti ammattilaiskenttiä. Viimein päätyminen 1990-luvun alussa Hansa Rostockin riveihin saa hänet ottamaan kunnolla selvää vanhempiensa menneisyydestä — asioista, joista ei kysellä. Kirja yhdistää kaksi minua kiinnostavaa aihetta, jalkapallon ja kylmän sodan historian. Henkilöt ovat pelkoineen ja ahdistuksineen uskottavia, heidän tarinaansa on helppo samastua.
Kirja on myös sopivan pitkä, 350 sivua, olen viime aikoina tullut siihen tulokseen, että jos kirjailija tarvitsee tarinansa kertomiseen kovin paljon yli neljä sataa sivua, voisi sanomaa usein huoletta tiivistää.

Tästä kirjasta on kirjoittanut ainakin Kirjavinkit

Henrik Andersenin:Turvavyöhyke WSOY 2012

Tähdet:****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti