Seuraa blogilstalla

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Syyskuun 2012 luettua

On komeata aloittaa tämä blogi arvioinnit yhden suosikkikirjailijani, Juha Itkosen uusimalla romaanilla Hetken hohtava valo. Olen pitänyt Itkosen kaikista lukemistani Itkosen kirjoista alkaen Myöhempien aikojen pyhistä. En asettaisi lukemiani mihinkään paremmuus järjestykseen, pällimäisenä on tietenkin viimeksi luetun synnyttämät vaikutelmat. Hetken hohtava valo on minusta hyvä kirja, se tempaa mukaansa alusta asti, mikä minulle on tärkeää, tunnustan tässä heti alkuun, että jos kirja ei vakuuta ensinmäisten lukujen aikana, se jää minulta kesken. Tämän kirjan avaa kuvaus Tokion 1964 olympialaisten avajaisiin osallistuvista radiokauppiasta, joista toinen on saanut matkan palkinnoksi japanilaiselta Hitachilta, jonka tuotteita myy suomessa. Tämä kauppias on Esko Vuori, kirjan mielestäni vaikuttavin hahmo. Esko Vuoren, hänen vaimonsa Liisan ja poikiensa vaiheita seurataan sitten osin takkututuvasti 50- luvulta näihin päiviin asti. Kertojan äänenä toimii paljon Eskon ja Liisan vanhin poika Esa, siipensä saanut toimittaja.
 En nyt lähde kertomaan kirjan juonta sen enempää, varsinkaan kun sellaista kirjassa ei ole. Yritän kertoa, miksi kirja on minusta niin hyvä. Itkonen luo minusta tässä kirjaa hienosti sellaisen kokonaisen maailman, johon on helppo uskoa. Hän kuvaa paljon ihan historiallisia tapahtumia mutta ennen kaikkea sitoo omat henkilönsä uskottavasti ja aidosti osaksi tapahtumien virtaa. Itkosen ihmiset ovat tosia, lukija uskoo, että tällaisia ihmisiä oikeasti on. Minä olen siten tylsä tyyppi, että minua eniten ärsyttää lukiessa jos minulle tulee tunne, että kirjailija yrittää henkilö hahmojensa tai tapahtumien kautta osoittaa olevansa tavallista fiksumpi tyyppi. Itkonen ei tätä tee, hän antaa lukijan itsensä ajatella mitä mieltä on ihmistä ja tapahtumista.
Kirjan luettua jää miettimään monia asioita, suomesta, maailmasta, meistä ihmisistä ja meidän kohtaloistamme täällä. Se jos mikä on minusta hyvän kirjan tunnunmerkki.

On päättänyt antaa tällä lukemalleni tähdet
*= miksi tällaista julkaistaan
**=lukukelpoinen, ei paljon hetkauttanut
***= erottui joukosta, vankkaa ammattitasoa
****= kiinnostava, puhutteleva, kirjoittajalla omaa sanottavaa
*****=valio, erottuu joukosta kaikin puolin, antaa aihetta ajatteluun ja herättää tunteita
***** =Juha Itkonen: Hetken hohtava valo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti