Seuraa blogilstalla

torstai 30. tammikuuta 2014

Kaksi tietokirjaa


      

Markku Jokisipilä (s.1972) Janne Könönen (s.1977) Kolmannen valtakunnan vieraat   Otava 2013

Elina Lappalainen Syötäväksi kasvatettu- Miten ruokasi eli elämänsä Atena  kustannus 2012

Minun piti nyt tähän vuoden alkuun tehdä jonkinlainen yhteenveto kaikista kirjoituksistani täällä blogissa.
Olen kuitenkin tässä vuoden alussa lukenut kaksi mielenkiintoista tieto kirjaa ja päätinkin kirjoittaa niistä nyt.
Ensimmäinen on Kolmannen valtakunnan vieraat kirja, joka on nuoreneman polven historioitsijan Markku Jokisipilän ja toimittaja, tietokirjailija Janne Könösen laaja (yli 600 sivua) yhteenveto suomalais-saksalaisista suhteista 1930 luvulla ja sotiemme aikana. Kirjoittajat kääntävät tavanomaisen ”nykyisyyden juuret ovat menneisyydessä”-ajatuksen ylösalaisin: menneisyydessä on kiinnostavaa se, minkä jäljet ovat erotettavissa vielä nykypäivänäkin, menneisyyden nykyhetkessä näkyvät takaperoiset juuret. Kirja on varsin mielenkiintoinen kokonaisuus ja väittäisin, jokaisen kotimaamme lähihistoriasta kiinnostuneen pakollista luettavaa.

Toinen kirja on sitten ihan eri aihepiiristä. Tämä teos oli minulle kaupungilais poikana ja koko ikäni kaupungissa asuneena tämä oli varsin valaisevaa luettavaa. Elina Lappalainen voitti vuoden 2012 Tieto -Finlandia palkinnon, kirjan perusteella varsin ansiosta. Lappalainen kuvaa kirjassaan tuotanto eläinten oloja ja sitä matkaa mikä ruoka tekee kulkiessaan maatiloilta ensin kaupan hyllyille ja edelleen meille kuluttajille. Lappalainen pohtii pitkin kirjaansa mikä on eläimen arvo, onko se vain syötäväksi kasvatettu, varsin monipuolisesti, syyllistämättä kuitenkaan sen enempää tuottajia kuin kuluttajaa. Mutta kirja luettuaan varmaan tulee pohdittua enemmän omia ostos ja ruokatottumuksiaan.

Blogeista ei näistä kirjoita paljon löytynyt, linkitän tähän muutaman kirja arvostelun. Jokisipilän ja Könösen kirjasta mm. Ts/kulttuuri ja hs.fi/kulttuuri ja Lappalaisen kirjasta esim. kansanuutiset/kulttuuri


Markku Jokisipilä (s.1972) Janne Könönen (s.1977) Kolmannen valtakunnan vieraat   Otava 2013

Tähdet: ****

Elina Lappalainen Syötäväksi kasvatettu- Miten ruokasi eli elämänsä Atena  kustannus 2012

Tähdet: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti