Seuraa blogilstalla

tiistai 7. tammikuuta 2014

Vuoden ensimmäinen lukukokemus
Kun edellinen blogi-kirjoitukseni käsitteli viimeistä viime vuonna lukemaani kirjaa, on kai loogista, että tämän kirjoituksen otsikko on vuoden ensimmäinen lukukokemus. Sattumalta tai siten ei, molemmat kirjat liikkuvat ainakin hiukan samalla alueella. Nyt käsitellyssä on Marko Kilven uusin, viime vuonna ilmestynyt Kuolematon. Olen itse aiemmin lukenut Kilven kaksi ensimmäistä romaania, Jäätyneitä ruusuja(07) ja Kadotetut (09). En oikein muista, pidinkö niistä kai kuitenkin päällimmäiseksi jäi positiivinen vaikutelma uudesta tekijästä suomalaisessa rikoskirjallisuudessa. Kilpihän on ammatiltaan poliisi, opiskellut ammattiin myöhemmällä iällä, tausta kyllä näkyy ja tuntuu vahvasti myös Kuolemattomassa.
Aihepiiri on siinäkin hiukan samanlainen kuin Poika matkalaukussa kirjassa, lapsiin kohdistuva väkivalta ja väärinkäytökset. Nyt vaan mennään potenssiin sata rankemmalla juonella. Kilpi kirjoittaa hyvin, voisi sanoa jopa kaunista suomea, Siinä aukeaa yksi ristiriita kauniin kielen ja raain, kovan tarina välillä. En lähde nytkään mihinkään juoni  kun ne eivät tässä blokissa ole olleet tapana. Eräs suora lainaus kirjasta tekee mieli tänne laittaa, se kuvaa hyvin mistä on kysymys:” Mä en usko Jumalaan, Elias toteaa vakavana. - Mutta siitä mä olen varma, että sen lähemmäksi helvettiä ei voi päästä”.
 Lukukokemuksena tämä on kyllä pysäyttävä ja ajattelemaan paneva. Ehkä aihe myös on sellainen, että liikutaan hiuksen hienolla rajalla, milloin on vaara, että kerronta menee sosiaalipornon puolelle muuta Kilpi onnistuu mielestäni pysymään rajan asiallisella puolella.
Tämä kirja on selkeästi koskettanut monia blogisteja, tässä muutamia linkkejä salamatkustaja,kirjavinkit ja rakkaudestakirjoihin.

Marko Kilpi Kuolematon  Gummerus 2013

Tähdet :***+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti