Seuraa blogilstalla

maanantai 26. marraskuuta 2012

Ruotsalaista jännitystä nelikätisesti
Ensimmäinen ruotsalainen kirjoaittapari, johon tutistuin oli Maj Sjöval ja Per Vahlöö, jotka kirjoittivat komisario Martin Beck tutkimuksista. Nyt yksi tällainen kirjoittava pari ovat Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril, jotka kirjoittavat nimimerkillä Lars Kepler.    

Heidän ensimmäinen kirjansa oli Hypnotisoija, jossa päähenkilönä on suomalaissyntyinen Joona Linna.
Nyt tämä kirjasarja on ehtinyt kolmanteen osaan, joka on nimeltään Tulitodistaja. Olen lukenut kaki osat (toinen on nimeltään Paganini ja paholainen) ja en voi olla vertaamatta niitä alussa mainittuihin Beck-romaneihin. Siinä missä Sjöval ja Vahlöö toivat romanissaan yhä selvemmin esiin ruotsalaisen yhteiskunnan kipupisteitä, ovat Kepler romaanit paljolti puhdasta action viihdettä.  En lähde tässä enempää juonta paljastamaan, Joona Linna on tässäkin pääosassa ja tapahtumat saavat alkunsa tyttöjen nuorisokodista.

Sujuvaa sellaista kyllä, tämä viimeinenkin, vaikka on melkein kuusisataa sivuinen, on kyllä helppolukuinen. Mutta kun pääsee loppuun huomaa, että kirjoista oikeastaan jää mitään mieleen. Minkään en muistanut olekaan esimerkiksi Hypnotisoijan tapahtumia, vaikka kirjan lukemisesta ei ole varmaan kuin pari vuotta. Pohtiessa syytä tähän asiaan, tulee heti mieleen, että Kepler kirjojen henkilöhahmot,  ovat niin paperin ohuita, ettei heistä jää mitään mieleen askarruttamaan.
 Siinäkin Sjöval & Vahlöö kaksiko oli ihan eri linjoilla, heidän luomansa henkilöhahmot tuntuvat todellisilta ja ne myös kehittyvät ja muuttuvat romaanisarjan myötä. Mutta kyllä tällaisella action viihteellä lukiansa on, ja onnistuvat kirjailuparikunta tähänkin viimeisen romanin loppuun laitamaan koukun, joka varmaan saa odottamaan uuta osaa.
Tästä kirjasta ovat kirjoittaneet mm. rakkaudestakirjoihin, josvaikkalukisi

 Lars Kepler Tulitodistaja Tammi 2012

Tähdet **+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti