Seuraa blogilstalla

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Sanoilla kertomisen vaikeudesta
Olen tässä blokissa kirjoittanut 11 kirjasta,(tänään 12.12.12 12 kirja) lienee paikalaan hieman pohtia omia kirjoituksia. Asetin itselleni tavoitteeksi silloin, kun aloin tätä blogia pitää, että käsitteellisin lukemiani kirjoja, muutenkin kun vain sanomalla, että tästä pidin ja tästä en. Tarkoitus oli nimenomaan tuoda esille syyt, miksi jokin kirja sytyttää tai miksi toinen jää kesken. Tämänkin sinänsä vaatimattoman otoksen aikana olen kyllä huomannut sen, että se on aika vaativa tehtävä. Kirjosta kirjoittaminen menee helposti sellaiseksi älylliseksi pohdinnaksi, joka samalla vieraantuu sitä alkuperäisestä lukukokemusta varsin kauas. Ehkä on niinkin aikain minun kohdalla, että parhaista lukuelämystä ei edes voi oikein sanoilla välittää. Tämä taas johtuu siitä, että oikein koskettava, hyvä teos vaikuttaa nimenomaan tunne elämyksenä ja niiden sanallinen kuvaus jää aina jotenkin vajaaksi. 

Tämä pitkä johdanto tuli mieleen kun luin nyt käsittelyssä olevan kirjan, Anna Kontulan Mistä ei voi puhua. Anna Kontula on tullut tunnetuksi tutkijana ja kansanedustajana, hän on käsitellyt työelämää ja seksityöläisiä. Siksi oli aika yllättävää löytää tämä teos, joka selkeästi liikkuu alueella, josta suomessa ei kauheasti puhuta ja kirjoiteta. Mistä ei voi puhua kertoo siitä miksi ihminen uskoo, se pohtii uskonasioita minusta hienon syvällisesti syllistymättä herätystyylin tai kirkolliseen jargoniin. Kirjasta aistii minusta selvästi, että tämä asia on Kontulalle tärkeä ja hän paneutuu siihen tosissaan, muttei kuitenkaan tosikkomaisesti. Kirjassa on vain 122 sivua mutta niiden kautta avautuu maailma, joka on toisaalta ikivanha, ja toisaalta totta myös omana aikanamme.
 Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi jokaiselle, joka on kiinnostunut sellaisesta pohdinnasta, joka menee ohi sen arkipäiväisen kohinan joka tuntuu täyttävän kaikki aistit ja joka kuitenkaan ei anna mitään enempää. Hieno ja mieleen jäävä kirja, vaikka luettavaksi joulupyhien rauhoittumishetkiin.
 Samalla toivotan kaikille blokkaajille, seuraajille ja ystäville antoisia lukuhetkiä jouluna ja uutena vuotena !
Tästä kirjasta ei ole blogeissa paljon kirjoitettu, tässä kuitenkin pari muutakin mielipidettä kirjavinkit ja ortodoksi.net
Tähdet ****

Anna Kontula Mistä ei voi puhua  Into kustannus 2012

1 kommentti:

  1. Hyvää pohdintaa lukukokemuksen sanoilla kertomisen vaikeudesta! Olen itsekin huomannut blogia pitäessäni, ettei se mikään helppo tehtävä aina ole. Toisaalta, mielestäni älyllinen pohdinta on myös erittäin tervetullutta sisältöä kirjablogeihin.

    Antoisia jouluisia lukuhetkiä myös sinulle!

    VastaaPoista