Seuraa blogilstalla

maanantai 7. tammikuuta 2013

Eurooppalainen ihminen eksyksissäAloitan tämän vuoden kirjablogin oman kaupungin pojan, Riku Korhosen Nuku lähelläni romaanilla. Riku Korhonen on siis turkulainen, minua iältään 19 vuotta nuorempi kirjailija. Hän tuntui lukiessa tutulta mutta tutkin hänen aikaisempia kirjojaan, huomasin, että tämä teos on ensimmäinen häneltä lukemani. Tuo tuttuus voi johtua siitä, että Korhonen on toiminut Hesarin kolumnistina ja hänen kolumninsa ovat pitkään olleet suosikkejani.
Korhonen ei tässä romaanissa liiku Turussa kuin muutaman virkkeen verran, hän kuvaa eurooppalaista suurkaupunkia jota halkoo joki, niin kuin Turkuakin. Siitä mm. päätelen kaupungin olevan Frankfurt, yksi eurooppalaisen finanssivallan keskuksista. Romaanin päähenkilö Teemu saapuu kaupunkiin, jossa hänen velipuolensa Tuomas on työskennellyt pankkiirina. Velipuoli on yllättäen kuollut, ja Teemun tehtävänä on selvittää kuolinpesää ja tuoda veljen tuhka kotiin. Hän tapaa Tuomaan esimiehen, keskustelee poliisin ja lääkärin kanssa. Sitten hän tapaa myös Tuomaan entisen tyttöystävän Ninan. Ninan ja Teemun välille syntyy suhde ja suunnilleen puolen romaanin noin kolmestasadasta sivusta kuluu tämän suhteen kuvauksessa.  Myös Tuomaan kuolemaa edeltäviä tapahtumia kuvataan, Frankfurtissa on ollut kuolinpäivänä iso mielenosoitus vähän kaikkea nykymenoa vastan, onko Tuomas ollut siinä mukana. Romaani sivuaa monia ajassa liikkuvia teemoja, joidenkin mielestä varman vähän liikakin. Minulle taas monet teemat ovat juuri tämän romaanin vahvuus.
Minä luin tämän kirjan kahdessa illassa ja pidin siitä. Pidän Korhosen tavasta kirjoittaa, hän ei selitä kaikkea auki, henkilöt ja tapahtumatkin jäävät vähän arvoitukselliseksi, muuta niinhän elämässä on, ettemme koskaan voi tietää tai ymmärtää kaikkea. Mitkään romaanin hahmot eivät ole kauhean sympaattisia, pidin ehkä eniten pankin puutarhurista, jonka apulaiseksi Teemu loppupuolella kirjaa ryhtyy. Mutta hahmot ovat aidon ja toden tuntuisia, se on minulle aina tärkeintä. Lupaava aloitus siis lukuvuodelle, kannattaa tutustua, jos kiinnosta pohdinta nykyelämästä meidän ihmisten kannalta. 

Riku Korhonen: Nuku lähelläni WSOY 2012   

Tähdet ***+ 

Tästä romaanista ovat blogimaailmassa kirjoittaneet ainakin ilsela.blogspot.fi  Sallan lukupäiväkirja ja Kirjavinkit                     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti