Seuraa blogilstalla

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Varistyttö-trilogiaLuin kesällä tekijänimeä Erik Axl Sund käyttävän ruotsalaiskaksikon Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquistin Varistyttö-trilogian toisen osan Unissakulkija. Kun minun piti kirjoitta siitä tänne blogiiin, huomasin, että en ole kirjoittanut mitään sarjan ensimmäisestä osasta, Varistyttö. Päätin silloin, että on varmaan mielekkäämpää tarkastella koko kirja sarjaa, koska osat kuitenkin kiinteästi kuuluvat yhteen. Samaa mieltä ovat olleet useat blogistit ja kirja-arvostelijat, on myös ihmetelty tämän tarinan julkaisemista kolmessa osassa kun oikeastaan aineisto olisi vähän tiivistämällä mahtunut yhteen kirjaan. Olen ihan samaa mieltä, kyllä tämä maistuu eräänlaiselta rahastamiselta, myydään sama tarina kolmeen kertaa. Lisäksi, jos väli kirjojen lukemisen välillä venyy, on vaikeaa muistaa mitä edellisissä osissa on tapahtunut.

Nyt vuoden aluksi sain siis lainaksi sarjan päätösosan, Varjojen huoneen. Tämä päätösosa heittää tarinan asetelman vielä kerran uuteen asentoon, mutta ei oikein enää säväytä. Ei synny sellaista vaikutelmaa, jota tekijätkin kaiketi tavoittelevat, että tässä on nyt yksi 200-luvun rikostarina. Jää pettynyt olo, tarinassa on liian paljon epäuskottavaa, kertomuksen poliisi Jeanette Kihlberg vaikutta lähinnä osaamattomalta ja vaikka Victoria Bergman- Sofia Zinnerman tarinan toisena päähenkilönä on kiintoisa, ei tuholainen moni-persoona oikein minusta toimi tässä tarinassa.

Teeveestä tulee parhaillaan uusinta toisen ruotsalaisen dekkarisitin, Aarne Dahlin kirjoihin perustuvia filmejä. Minä olen ehkä vanhanaikainen, mutta minusta ne kirjat ovat tähän kirja sarjaan verrattuna ihan eri luokassa kiinnostavuuden ja jännityksen suhteen.

Tästä nimenomaisesta kirjasta ja koko sarjasta löytyy netistä todella paljon kirjoituksia, en nyt ryhdy niitä tähän linkkaaman, sanon vaan lopuksi, että minun makuuni tämä trilogia ei ollut.

Jk. Kirjoitin viime blogissa, että olin saanut lainaksi neljännen viime vuoden Finlandia ehdokkaan, Heidi Jaatisen Kaksi viatonta päivää. Minulle sen lukeminen tyssäsi alkuunsa, sen kieli ja tapa kertoa ovat vaan sellaisia, että minulle ei iske yhtään. vielä yksi ehdokas on kirjaston varauslistalla, nimittäin Sirpa Kähkösen Marmorimies, saapa sitten nähdä kuinka sen kanssa käy.

Erik Axl Sund  Varjojen huone  Otava 2014

Tähdet:***

Varistyttö-trilogia

Tähdet:***-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti