Seuraa blogilstalla

tiistai 17. helmikuuta 2015

Tiivistetyjä arvioita


Olen viime aikoina yrittänyt kirjoittaa blogi kirjoituksia useammastakin kirjasta, mutta en ole saanut mitään paperille. Sikisipä laita tässä nyt pari tällaista lyhyttä arviota parista tieto kirjasta, jotka olen viime aikoina lukenut.
Ensimmäinen koskee Åsne Seierstadin kirjaa Yksi meistä, joka kertoo Anders Behring Breivikistä ja hänen suorittamastaan joukkomurhasta Norjassa heinäkuussa 2011. Kirja on raskasta luettavaa, se tulee monella tavalla lukijan iholle. Minusta kuitenkin Seierstad onnistuu hyvin paitsi Breivikin henkilö kuvan luojana myös koko tragedian kuvaajana.  Melkein kipua tuntee kun tajuaa kuinka valmistumaton esim. Norjan poliisi oli asian hoitoon, kuinka paremmalla organisoinnilla olisi säästetty ihmishenkiä. Toisaalta tuntee ylpeyttä siitä, että Breivik sai asianmukaisen oikeuden käynnin, hänen syyntakeisuutensa tutkittiin moninkertaisesti.
Näinä aikoina, jolloin terrori on valitettavasti  osa elämäämme, tämä kirja kannatta ehdottomasti lukea.

Åsne Seierstad: Yksi meistä – Kertomus Norjasta, WSOY, 2014, s.585.


Tähdet:***+

Toinen  tietokirja, jonka olen suurella mielenkiinnolla lukenut on Rauno Lahtinen & Anu Salminen: Kakola - vankilan tarina. Heistä Lehtinen on kulttuurihistorioitsija ja palkittu tietokirjailija, joka on julkaissut lukuisia kirjoja Turun historiasta ja Anu Salminen on kääntäjä-tulkki ja Turun matkailuopas. Hän oli mukana ideoimassa Kakola-kierroksia ja opasti vankilassa tuhansia vierailijoita.
Tämä kirja piirtää kerrassaan hienon palan niin Turun historiaa, vankienlaitoksen tarinaa kuin koko joukon mieskiintoisia tarinoita Kakolan asukeista vuosien varjella. Kirjassa on myös hien kuvitus, joka kertoo ei-turkulaisellekin, millainen paikka tuo legendaarinen Kakolan mäki ja sen kivi linnat ovat.
Minulla on turkulaisena henkilökohtainenkin suhde Kakolaan, muista käyneeni ihan pikku poikana vanhempien mukana vankilan myymälässä. Aikuisiällä varsinkin Länsisellin jyhkeä olemus piirtyi mieleen  kesäisin Kakolan Rivieran altaassa.
Erinomainen kirja kaikille, joita historia ja erikoiset henkilö kohtalot kiinnostavat.

RAUNO LAHTINEN & ANU SALMINEN: Kakola - vankilan tarina SAMMAKKO 2014  232 s.

Tähdet:****

Tämä julkaisu on 59 blogi kirjoitus, ja kun tämä tavallaan on tupla kirjoitus, lasken, että pääsen sopivaan tasalukuun eli 60. Tähän on hyvä lopettaa, en sano lopullisesti mutta ainakin toistaiseksi Harmaa partainen mies vaikenee.

2 kommenttia:

  1. Olet saanut minulta Liebster-Awardin ja siihen liittyvän haasteen. Vastaa, jos jaksat.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista