Seuraa blogilstalla

tiistai 16. joulukuuta 2014

Sukupolviromaani

Joskus ajattelen, että olisi mukavaa jos vielä olisi samanlaisessa tilanteessa kun nuorena kirjaston käyttäjänä hain lukemista. Silloin sitä kierteli kirjastoa läpi ja luki kirjojen takakansitekstejä, ne sitten saivat lainamaan tai jättämään kirjan hyllyyn. Tietenkin sitä sitten opi hakemaan esim. saman tekijän kirjoja tai palautus hyllystä niitä joita muutkin olivat lainanneet. en oikein muista koska olisin enemmin alkanut lukea kirja-arvosteluja lehdestä, ehkä vasta siinä parikymppisenä. 

Tämä kaikki tuli mieleeni kun luin Juha Itkosen uutuuden Ajo. Luin tästä kirjasta ensimmäisen kerran netistä, se melkein on nykyään se media jota kautta uutuudet tulevat tietoon. Sitten luin kyllä ihan lehtiarvostelun omasta kotiseudun lehdestä Turun Sanomat ja pian tein varauksen kirjastoon. Nyt joulukuussa sen sitten sain luettavaksi ja parissa päivässä ahmaisin.

Juha Itkonen on yksi suosikkikirjailijani, siitä tulee toinen vaikeus kun arvioi tätä kirjaa. Kirjaa vertaa helposti Itkosen aikaisempiin, ja silloin tämän kirjan omat ansiot vääristyvät.
Sillä minusta Ajo on hyvä lukuromaani. Sen ihmiset ovat aitoja, Itkonen kuvaa niin tätä aikaa kun kuusikymenlukua osuvasti. Romaani liikkuu Itkoselle ominaisella tavalla kahdessa ajassa, sen ihmisillä on kyllä yhteys aikojen takaa toisiinsa, mikä tarinan edetessä tulee esille. Jotkut ovat pitäneet tarinaa vaisuna, mitään suurta ei lopulta tapahdu. Minusta taas kuvatut asiat ovat niin merkittäviä ja tärkeitä näille ihmisille tässä tarinassa, että se ansaitsee tulla kerrotuksi. On hyvä päättää tämä lukuvuosi ja bloggaukset osaltani tähän kirjaan, on hyvä huomata että suosikki kirjailijani on vedossa.

Romaanilla on Itkoselle henkilökohtainen merkitys, kuvatunlainen tapahtuma on hänen sukuhistoriassaan todella tapahtunut. Silti minusta tässä kertomuksessa ei ole mitään tirkistelyn makua.

Tästä kirjasta löytyy blogistaniassa monia kirjoituksia, linkkaan tässä niistä muutamia, marinkirjablogi. tassakaupungissatuleeaina ja kirjakaapinkummitus  joista viimeisen, kirjakaapinkummituksen mietteet osuvat ehkä kaikkein lähemmäs omiani.

Juha Itkonen Ajo Otava 2014
Tähdet :****

1 kommentti:

  1. On totta, että tarina ansaitsee tulla kerrotuksi. Kyllä Ajo hyvä romaani on ja osoittaa jälleen Itkosen taidot kirjoittajana.

    VastaaPoista