Seuraa blogilstalla

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Neljän ihmisen kohtalot

Sain tiedon Tommi Kinnusen romaanista erään ystävin facebook päivityksestä, missä hän kertoi lukukokemustaan. pistin muistaakseni siltä istumalta varauksen kirjaston sivulle, jono oli jo keväällä Turussakin melkoinen eli sain kirjan luettavakseni nyt syksyllä. Enkä pettynyt, täytyy sanoa, että Neljäntienristeys on eräs parhaita lukemiani kotimaisia romaaneja pitkään aikaan.

Kinnunen menee upeasti neljän eri ihmisen nahkoihin kertoessaan Marian ja aviottoman tyttären Lahjan, Lahjan pojan miniän Katariinan ja viimein Lahjan miehen Onnin tarinat.
Neljäntienristeys on kypsä, hiottu ja tasokas esikoisromaani. Se olisi sitä, vaikka olisi tekijänsä kolmas tai kymmeneskin. Tarina viihdyttää ja koskettaa. Henkilökuvaus on harvinaisen taitavaa ja tarkkaa (taas täytyy ihailla kuinka onnistuneesti mielestäni mieskirjailija kuvaa naisten mielenliikkeitä). Teemat ovat puhuttelevia. Rakenne on tarkkaan pohdittu ja taiten sommiteltu. Mitään ei ole liikaa tai liian vähän (kirjan sivumääräkin on juuri sopiva) Lukijalle jää jano saada tietää lisää esim. Lahjan lapsen, sokean Helenan ja hänen lapsensa elämästä lisää.

Pidin myös siitä, miten Neljäntienristeys nivoutuu yhteen monen viime vuosina lukemieni upeiden romaanien kanssa. Perheen kantaäiti Maria on ammatiltaan kätilö, itsellinen ja rohkea nainen. Eipä ollut vaikea etsiä yhtymäkohtia Katja Ketun Kätilö-romaaniin, vaikka ne ovatkin vain aiheen tason samankaltaisuuksia. Kätilön ammatti oli ensimmäisiä naisille avautuneita uravaihtoehtoja. Hinta itsenäisyydestä on kova, ja sen Mariakin joutuu elämässään maksamaan. Yhteistä on myös pohjoisen Suomen karut olot. Uskonnolla ja lestadiolaisuudella on näissä kahdessa romaanissa samankaltainen osuus. Se ei ole pääroolissa eikä keskeinen, mutta se vaikuttaa voimakkaana ihmisten ajatuksissa ja teoissa, erityisesti syyllisyysnäkemys nousee uskonnollisen kehykseen kautta.

Pikkuista kotiseutu ylpeyttäkin tässä pääsee tuntemaan, Toimiihan Tommi Kinnunen nykyään äidinkielen opettaja Turussa, Luostarivuoren koulussa.

Tästä kirjasta on luonnollisesti kirjoitettu netissä paljon, tekee nyt mieli linkata muutamaan kriitikko arvioon hesari ja turunsanomat ovat aika yksimielisiä kehuissaan. Mutta löysinpä myös yhden aika kriittisen blogi kommentin, joka sitä paitsi oli miehen kirjoittama, minä kun olen niitä kaivanut, se löytyy täältä jokken kirjanurkka.


Tommi Kinnunen Neljäntienristeys WSOY   2014


Tähdet: ****+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti