Seuraa blogilstalla

maanantai 22. syyskuuta 2014

Kolme kirjaa


Luin tässä kolme kirjaa lähes putkeen, ja vaikka ne ovat erilaisia ja käsittelevät eri aihepiiriä, tekee mieli verrata niitä vähän toisiinsa. Eli kirjat ovat lukujärjestyksessä, suomalaisen Christian Rönnbackan Julma, ruotsalaisen Kristina Ohlssonin Paratiisiuhrit ja tanskalaisen Sara Blaedelin Vain yksi elämä. Kaikki nämä kirjat ovat kirjastossa luokiteltu dekkari Greenen, mikä vain osoittaa kuinka erilaisia kirjoissa nykyään tässä lajissa voi olla. Olen lukenut myös kaikkia kirjailijoita ennen, Rönnbackan tämä kirja on toinen Hautalehto sarjasta, Ohlssonin kirja taas jo neljäs Fredrika Bergman sarjan kirja ja Sara Blaedelin teos toinen Louise Ricki sarjassa. Tämä ei sinänsä ole mitään uutta, että dekkareissa lain edustajat pysyvät samoina, rikolliset yleensä vaihtuvat kun jäävät kiinni, toki poikkeuksiakin on.

Rönnbacka kirjoittaa poliisiromaania, kuvauksen painopiste on poliisityön kuvauksessa ja siinnä hän mielestäni onnistuu hyvin. Ensimmäistä kirjaa vaivannut hajanaisuus on nyt pois, tässä kirjassa on selkeästi pääjuoni ja yksi sivujuoni, joka luontuu mukavasti kerrontaan. Kirjassa on myös huumoria, minua se ei oikein naurattanut ja en oikein usko, että poliisit sanovat esim. komisaaria kommariksi. Hautalehdon uusia juttuja jää kyllä odottamaan mielenkiinnolla.

Ohlssonin kirja taas kertoo yhdestä aikamme ajankohtaisemmasta aiheesta, terrorismista. Ohilasson on itse aiheen asiantuntia, hän on toiminut turvallisuuspolitiikan analyytikkona erikoisalanaan Lähi-itä. tämä asiantuntemus näkyy, hän selkeästi tietää mistä kirjoittaa. Kirjan maailma ei myöskään ole mustavalkoinen, Ohlsson kuvaa oivallista miten monimutkaisia ovat asiat. Tässä kirjassa päähenkilöksi nousee turvallisuuspoliisin terrorisminvastaisen yksikön vahvatahtoinen Eden Lundell. Hyvä niin, minusta Bergman ei ole ollut kovin kiinnostava henkilöhahmo, aikaisempia kirjoja on lukenut pikemminkin hänestä huolimaat kun hänen vuokseen.

Tanskalaisen Blaedelin kirjassa taas aiheena on maahanmuuttaja työn surma. Tässä kirjassa kuvataan mielestäni varsin onnistuneesti sitä ristiriitaista maailmaa jota maahanmuuttajat joutuvat kokemaan. Varsinkin tyttöjen asema on vaikea, monenlaiset paineet ympäröivät heitä.    Blaedel ei silti sorru saarnaamiseen, kirja antaa uskottavan kuvan maahanmuuttajien ja tanskalaisten keskinäisistä suhteista.

Kolme lukukokemusta, kolme erilaista kirjaa, kaikki luin melkein yhdeltä istumalta eli kaikki tempaisivat mukaansa. Parasta näissä kirjoissa ehkä on juuri se, että ne osoittavat, että niin sanotussa jännityskirjallisuudessa voidaan käsitellä hyvin erilaisia aiheita ja kuvata aikamme hyvinkin eri näkövinkkelistä.  
     
Näistä kirjoista ovat kirjoittaneet mm. kirsinkirjanurkka, kirjavinkit ja ullankirjat     


 Christian Rönnbackan Julma Bazar 2013  Tähdet:***-
Kristina Ohlssonin Paratiisiuhrit WSOY 2014 Tähdet:***+
Sara Blaedelin Vain yksi elämä Karisto 2014: Tähdet:***
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti