Seuraa blogilstalla

tiistai 26. elokuuta 2014

Ruotsalaista laatuvihdettä


Kun kirjoitin tämän bolgauksen otsikoksi ruotsalaisista laatuviihdettä, tuli sellainen olo, että tuomitsenko Liza Marklundin Ajojahti kirjan heti määrätyn stenotypian vangiksi. Viihde kun meillä helposti käsitetään joksikin helpoksi, vähempiarvoiseksi.  Minusta kuitenkin hyvän viihteen tekeminen on vaativa laji, myös kirjallisuudessa. Marklundilla on suomessakin laaja lukijakunta, minä siinä joukossa. Ajojahdin päähenkilö on taas Annika Bengtzon, Kvällspressenin toimittaja. Tärkeään osaan nousee myös Kvällspressenin päätoimittaja Anders Schyman, joka kautta valottuu oivasti lehdistön tila nykyisessä nettimaailmassa, jossa kuka tahansa voi joutua hyökkäyksen kohteeksi.  Kirjan rikos, raju pahoinpitely taas tapahtuu Solsidanissa, josta kertovaa mainio tv-sarja on nähty suomenkin tv:ssä.

Marklund osaa asiansa, hän on perehtynyt maailmaan jota kuvaa ja vaikka henkilökuvat eivät nyt niin syvällisiä olekaan, ne ovat uskottavia. Jouni etenee sujuvasti ja kirjanloppuratkaisu jää tietyllä tavalla avoimeksi, niin kuin asia oikeassa elämässäkin tuppaavat tekemään. 

Suosittelen siis lämpimästi, niin Marklundia aiemmin lukeneille kun sellaisille, jotka eivät ole häneen tutustuneet. Toki tässä kirjassa on paljon viittauksia aikaisempiin Bengtzon – sarjan kirjoihin, mutta kyllä tämän pysyy ihan itsenäisenä teoksena lukemaan.
Bolgeissa monet Marklund lukijat kirjoittavat tästä ei nyt välttämältä niin innostuneesti mutta makuja on monia, tässä muutamia linkkejä, nenäkirjassa, kirjapeto ja kirjavinkit
 
Lisa Marklund Ajojahti  Otava 2013

Tähdet :***+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti