Seuraa blogilstalla

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Hyvän kirjallisuuden nälkään


Ian McEwanin Makeannälkä on uusin suomennos tuotteliaalta ja suomessakin varsin suositulta brittikirjailijalta. Olen itse lukenut muutaman McEwaninin kirjan aikaisemmin ja muistan pitäneeni lukemastani. Makeannälkä pohtii ainakin tietyllä tasolla sitä ikuisuus probleema, miten paljon taitella tai tässä tapauksessa nimenomaan sanoilla, voi muuttaa maailmaa. Romaani kuvaa 70-luvun englantia, joka kärvistelee monenlaisissa kriiseissä.

Yhteiskunta on muuttumassa, ihmiset omaksuvat uusia aatteita ja asenteita ja myös ympäröivä maailma on muutoksen tilassa. Kylmä sota näyttä olevan ohi joidenkin mielestä toisille se taas on edelleen olemassa oleva uhka.
 Tarinan minä kertoja on nuori nainen Serena Forme, joka epäonnistuneiden matematiikan opiskeluiden jälkeen palkataan MI5, englannin sisäisen turvallisuuden poliisin palvelukseen. Minä kerronnan muoto tuo tarinaan intiimiyttä ,se tulee muodikkaasti sanottuna iholle. Tarinassa on monta tasoa, siinä on myös tavallaan romaania romaanin sisällä kun mukana on pätkiä MI5 mielenkinon kohteen, kirjailija Tom Haleyn teksteistä.

McEwan kirjoittaa älyllisesti haastavaa tekstiä. Kirja on helppolukuinen ja tarina imee mukaansa, suosittelen tätä kaikille, joita kiinnostaa toisaalta kelpo tarina ja jotka ovat myös kiinnostuneita yhteiskunnan ja historian kuvatuksesta yksilön kautta.

Tästä kirjasta ovat kirjoittaneet mm. maailmankirjat, leenalumi ja luettua.

Ian McEwanin Makeannälkä                    Otava 2013

Tähdet: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti